top of page

Retkes - ratkaisukeskeisiä retkiä

Monimuotoinen luonto on elämän ehto ja me olemme osa sitä. Luonnossa vietetty aika lisää hyvinvointia ja kiinnittää meidät maailmaan, jonka osa olemme.

Retkes nimessä yhdistyvät retkeily ja ratkaisukeskeisyys.

​

Retket ovat luonnosta nauttimista ja luonnon terveysvaikutusten hyödyntämistä, luontosuhteen vaalimista ja luonnon itseisarvon ymmärtämistä.

 

Ratkaisukeskeisyys lähtee hankalissakin tilanteissa omista voimavaroista ja vahvuuksista se auttaa kääntämään katseen tähän hetkeen ja tulevaan.

 

Retkeilykeskeisyyden idea on, että retkelle ei tarvitse mennä kauas - lähelle on lyhyempi matka ja kiireisenäkin ehtii.  Luonnon terveysvaikutukset alkavat näkyä jo kymmenessä minuutissa, vaikka lounastauolla lähimetsään poiketessa.

 

Luonto ja retket kuuluvat ihan jokaiselle. Retkeilykeskeisyys on ratkaisu kohti aurinkoisempaa arkea.

​

​

Kuka on Katja?

Olen Katja Viberg, viisikymppinen uusioperheen nuorten aikuisten äiti. Retkes -yrityksen synnytti krooninen luonnonpuutostila, hautautuminen sisätöihin tietokoneen äärelle. Haluan tarjota sellaisia retkiä, jotka auttavat jaksamaan työssä ja elämässä. Haluan olla retkikaveri jokaiselle luonnonpuutostilasta tai sen uhkasta kärsivälle. Kiire, rajoitteet toimintakyvyssä, kaikki erilaiset sateenkaaren värit  - olet tervetullut.

​

Elämässäni olen tehnyt työtä luontokasvatuksen, ympäristökasvatuksen, ympäristövastuun ja kiertotalouden teemojen parissa, vapaaehtoisena järjestötoimijana, järjestöjen työntekijänä, erilaisissa hankkeissa ja yrityspuolella myös.

 

Olen ollut keikkatyöntekijä, hanketyöntekijä, määräaikainen, vakituinen, kokoaikainen, osa-aikainen, esimies ja  johtoryhmän jäsen.

 

Työt ovat vieneet minut metsään, järvelle, kaatopaikalle, kouluun, päiväkotiin, Kiinaan, verkkoon, seminaariin ja kehityskeskusteluun.

 

Biologian lisäksi olen opiskellut erilaisia ympäristökasvatuksen ja järjestötoiminnan kursseja, johtamisen EATn ja viimeisimmäksi ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaks ja Erä-ja luonto-oppaaksi. Menetelmäoppia olen saanut Metsämieli-opinnoista ja Voimauttavan valokuvauksen ammatillisista perusteista.

​

Linkki ansioluetteloon

Kuvassa istun ison kiven vieressä meren rannalla. Kivessä näkyvät kasvot, kun osaa oikein katsoa. Hymyilemme yhdessä. Luonnossa on hyvä olla.

Retken aikana teimme erilaisia mielikuvaharjoituksia kulkien, luontosuhdettamme vahvistaen ja yhdessä keskustellen. Kerrankin oli aikaa pysähtyä, antaa ajatusten ja oivallusten lentää, tunteiden herätä. Voimaannuttava kokemus!


Lounaan jälkeen jatkoimme työhyvinvointiin liittyvällä ohjelmalla "Miten käsitellä vaikeita tunteita, kuten ympäristöahdistusta?" Tämä ohjelma antoi monesti aika yksin työtään tekevälle luonto- ja ympäristökasvattajalle mahdollisuuden kerrankin pohtia näitä ohjatusti ja rauhassa pienryhmissä, joissa jokainen tuli kuulluksi.

- LYKE-verkosto
 

bottom of page